CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, September 8, 2010

Tetaplah Dengan Pendirian Anda

Tetaplah dengan prinsip dan pendirian kita kerana kita akan hina jika tanpa pendirian yang diperjuangkan. Ini kerana kita akan terikut-ikut dengan cara dan gaya orang lain sehingga nanti kita tidak menjadi diri kita sendiri atau bahasa yang mudah adalah kita telah mati dan hanya jasad yang hidup untuk melakonkan watak orang lain.
sebagai contoh, aku yang sedang menuntut ini kadang-kala tidak mampu mengeluarkan singa dalam diri ini kerana kurang kukuh atas pendirianku.
seruanku...segeralah berubah, segeralah merenung masa depan kita.....jika kita masih ragu-ragu dengan "apa itu hidup", nanti kita akan menjadi insan yang hina dalam kalangan kawan-kawan, dalam keluarga, dalam menguruskan sesuatu perkara dan lain-lain lagi yang anda sendiri tahu....
Tetapi perlu aku ingatkan bahawa pendirian dan prinsip juga akan menghinakan kita jika kita berpendirian dan berprinsip tidak berlandaskan agama Islam yang indah lagi suci.

Dari ku

DariKu:

  1. Manis sungguh penat dan letih kerana berjuang, tetapi jika hanya rilex tidak berbuat apa-apa akan membuat aku menjadi lesu dan malas.
  2. Semangat sebelum berjuang kadangkala-kala lebih kuat daripada semangat semasa berjuang, ini kerana kita mudah lelah oleh tugasan. oleh itu kuatlah kerana....telah ku nyatakan di(1)
  3. sekali lagi aku tegaskan bahawa hidup ini adalah perjuangan individu. kawan adalah musuh, sehingga kadangkala-kala abang kita sendiri adalah musuh kita.
  4. Jangan berbuat sesuatu kerana dipengaruhi oleh keadaan dan orang sekeliling, sebaliknya buatlah sesuatu sebagaimana prinsip dan diri anda..
anda boleh faham jika sesuaikan dengan situasi anda apa yang di atas ini......

Fikiran Yang Terlintas

Fikiran Yang Terlintas:
seseorang biasanya tidak akan boleh mengingati kematian kecuali apabila ia mahu menyendiri, menjauhkan diri dari manusia dan menjelajah dari kehidupan ini. Apabila ia mahu mencuba untuk melakukannya, maka ia boleh melakukan ber'khulwah'(menyendiri), merenungkan tentang nasib dirinya kelak dan selanjutnya ia bergegas mpersiapkan diri untuk kehidupan di alam sana... Tetapi apabila ia berkumpul dengan orang ramai,dia perlu duduk bercakap dengan mereka, pergi bersiar-siar, silaturrahim ke sana ke mari, maka bagaimana mungkin ia boleh berfikir dan merenungkan tentang kematian?. (kitab 'Demikianlah Masa Menceritakan Kepada Kita' karangan Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni)

Wednesday, June 30, 2010

Di Antara Hikmah di Balik Terjadinya Musibah Adalah.

Di antara hikmah di balik terjadinya musibah adalah :

1. Untuk memunculkan bentuk ibadah berupa doa, yang sebelumnya tidak pernah nampak.

Seseorang berkata: ”Maha Suci Dzat yang telah memunculkan doa hambaNya dengan cara memberinya cubaan.” Dalam sebuah atsar disebutkan bahawa Allah memberikan cubaan kepada seorang hambaNya yang soleh, lalu Allah berfirman kepada para malaikatNya:”Tujuannya adalah agar Aku medengar suaranya.”Maksudnya, doa dan permohonannya.

2. Untuk meredakan nafsu manusia yang cenderung melampaui batas.

Allah berfirman: Ketahuilah! Sesungguhnya manusia itu benar-benar melampaui batas.Ketika melihat dirinya merasa serba cukup. (Al-An’aam: 6-7)

3. Untuk membangkitkan kesedaran manusia untuk menyayangi dan mendoakan orang yang tertimpa musibah.

Sesungguhnya manusia mempunyai kecenderungan untuk bersimpati dan saling membantu ketika tertimpa musibah dan bencana.

4. Untuk menunjukkan adanya anugerah yang nilainya jauh lebih besar daripada musibah itu sendiri.

Kerana musibah yang menimpa seseorang jauh lebih kecil bila dibandingkan dengan besarnya nilai anugerah yang bakal diberikan kepadanya.Seseorang yang ditimpa musibah akan diberi ampunan atas dosa-dosanya dan kesalahannaya dan akan diberi pahala oleh Allah. Jika seorang hamba telah mengetahui bahawa semua hal yang telah disebutkan di atas adalah hikmah yang dapat dipetik dari adanya musibah, nescaya ia akan tenang, tenteram, tidak akan gelisah, dan tidak akan berputus asa tatkala mendapat musibah. ......sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang akan dicukupkan pahala mereka tanpa batas. (Az-Zumar : 10)


Dipetik dari buku La Tahzan ,Jangan bersedih setelah kesulitan pasti ada kemudahan karangan Dr 'Ayidh bin Abdullah Al-Qarni dan diterjemah oleh Noraine Abu.

Thursday, June 24, 2010

Sunday, June 13, 2010

Jodoh kita Hak Allah S.W.T..

Janganlah anda mendahului sesuatu yang belum terjadi! Apakah anda mahu mengeluarkan kandungan sebelum waktunya dilahirkan, atau memetik buah-buahan sebelum masak?? Hari esok adalah sesuatu yang belum nyata dan dapat diraba; belum berwujud, dan tidak memiliki rasa dan warna. Lalu, mengapa kita harus menyibukkan diri dengan hari esok, mencemaskan kesialan-kesialan yang mungkin akan terjadi padanya, memikirkan kejadian-kejadian yang akan menimpanya, meramalkan bencana-bencana yang bakal ada didalamnya? Bukankah kita juga tidak tahu apakah kita akan bertemu dengannya atau tidak, dan apakah hari esok kita itu akan berwujud kesenangan atau kesedihan.... JANGANLAH TERLALU GOPOH MENGEJAR CINTA MANUSIA TETAPI BERMATI-MATIAN LAH UNTUK MENGEJAR CINTA ALLAH S.W.T... kerana cinta manusia terutama sebelum berkahwin adalah tipu lagi melalaikan.... semoga akulah orang pertama untuk mengamalkan isi kandungan ini...... INSYAALLAH.....

Sabda Rasulullah S.A.W.;
"Jadilah kamu seorang yang warak, nanti kamu akan menjadi sebaik-baik hamba Allah. Jadilah kamu seorang qanaah, nanti kamu akan menjadi orang yang paling bersyukur kepada Allah. Sedikitlah ketawa kerana banyak ketawa itu mematikan hati." (Riwayat Al-Baihaqi)

"Tidak sampai hamba itu peringkat muttaqin sehingga dia meninggalkan yang tidak penting baginya, kerana memelihara apa yang penting baginya." (Riwayat Al-Tirmizi)


Pedihnya rindu kepada kepada mahkluk lantaran dia akan fana' atau sekurang-kurangnya dia akan mengecewakan kita, manisnya cinta kepada Allah S.W.T. kerana ia cinta yang hak lagi agung ibarat pokok yang membuahkan buahnya tak henti-henti....

Sunday, June 6, 2010